TILBAKEBLIKK - Bare meg

12109938_10153532792187559_8586151992729974586_o.jpg

“Bare meg” hadde premiere på Bergen Kino 16 mars 2016. Filmen handler om vennskapet og samholdet i jentegruppa som blir satt på prøve når Camilla avslører en hemmelighet hun har holdt på lenge.

Dette året var teamet blitt større og samarbeidet med Høyskolen Kristiania begynte. Flere mentorer var innom prosjektet for å veilede ungdommene.

Manuset er skrevet av Rebekka Emilie Malkenes(26) som hadde nettopp fullført bachelorgraden sin i tv og filmproduksjon i England etter 2 år på Norges kreative høyskole.

”Jeg vil lage film fordi jeg har en lidenskap for å fortelle historier.  Jeg liker best å skrive  om tema som ligger meg nært og som jeg synes er interessant å utforske. Det er spennende å begynne med en ide og utforske og utvikle den.”

I år har Rebekka vært nettansvarlig for RØST og laget nettsiden til RØST.

“Være nettansvarlig for RØST har gitt meg en mulighet til å lære meg å lage nettside, planlegge innlegg og skrive saker for nettsiden. Det har vært mye mer jobb enn jeg forventet men jeg har lært utrolig mye.”

Manusforfatter Rebekka Emilie Malkenes (26)

Manusforfatter Rebekka Emilie Malkenes (26)

Selv om Rebekka har erfaring fra andre roller i filmproduksjoner, som innspillingsleder, klipper, og koordinator, er det manus hun liker best å jobbe med.

“Jeg liker hele prosessen med å lage film, men jeg synes det å skrive manus og utvikle ideer er det mest spennende. Jeg bruker skrivingen min til å bearbeide ting jeg føler er utrettferdng eller burde endres på. Da er det gøy å bruke fantasien og sette ting på spissen, teste ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer.”

Videre håper Rebekka på å fokusere på manusskriving og fortsette som freelancer i Oslo

Skuespiller Annika Josefin Strømblad (22)

Skuespiller Annika Josefin Strømblad (22)

Annika Josefin Strømblad(22) spilte Camilla i filmen og hun lærte mye av å være med på et større prosjekt som RØST.

“Det viste meg hvor mange faktorer som må være i samspill for å få til det vi gjorde på sett og under innspillingsperioden. Dette motiverte meg til å yte mitt beste når det var min tur til å stå foran kameraet. Under innspillingen fikk jeg jobbe med mange dyktige folk som var ute etter å få fram det beste hos hver enkelt person i crewet.”

RØST har bare inspirert henne til å fortsette veien mot skuespillerdrømmen.

“Takket være RØST har jeg et fått et positivt innblikk og mer kompetanse som jeg fikk bruk for senere i utdannelsen min.”

Nå studerer Annika 2. år på bachelor-graden sin i Høgskolen i Volda på drama og teater-linjen. “Dette semesteret har vi et fag som heter «Spill for kamera», som da handler om hvordan det er å være med i en slik produksjon som jeg fikk være med på hos RØST.”

Planen videre er for Annika å fullføre bacheloren graden Volda og deretter se hvilke muligheter som kommer underveis.

“Jeg er målrettet og motivert for å jobbe innenfor dette yrket og stortrives med det!”

11731668_10153532791627559_8547524478913505420_o.jpg

TILBAKEBLIKK- Glemmer aldri

glemmer aldri 04.jpeg

“Glemmer aldri” er den andre filmen som ble produsert første året RØST hadde filmworkshop. Rolv Lyssand Bjørø ung filmregisør fra Os var regissør på «Glemmer Aldri». Rolv jobbet allerede da som regissør på  Pandorafilm og jobber der fremdeles. Han valgte Torbjørn Sandmo som på den tiden var 17 år til å skrive manus. I motsetning til filmen “Verdens beste søster” hadde “Glemmer aldri” et stort team og mer ressurser.

Det ble holdt audition med flinke ungdommer fra Fyllingsdalen teater og Rolv var veldig imponert over nivået til ungdommene. Skuespillerne som fikk roller var Iben Vestrheim, Kristian Torgersen, Margaret Jakobsen og Olav Skogrand.

IMG_1858.jpg

- “For å lage en god historie så måtte Torbjørn og jeg tørre å bruke egne erfaringer. Det som var gøy med å jobbe med teaterungdommeme  var at de var vant til å tre inn i en annen rolle. Vi måtte jobbe litt med å overgangen fra teater til film men de plukket de fort av seg.” 

bilde glemmer aldri 01.jpeg

Det var et stort team av ungdommer og frivillige. Noen fagfunksjoner var det profesjonelle filmarbeidere, bla innspillingsleder Benedicte A. Sælensminde og Anders Hereid på Foto.

-”Det er viktig for ungdommene å lære av profesjonelle og være et mest mulig profesjonelt filmteam.”

Etter å ha håpet på 5 statister fikk de plutselig 15stk noe som økte produksjonsverdien og troverdigheten til filmen. Det var viktig for Rolv at ungdommene skulle lære hvor mye arbeid som ligger bak en film både under innspilling og i postproduksjon.

-“ Det var også viktig å lage en film som alle involverte kunne være stolt av og bruke som en CV. Jeg vet at flere av skuespillerene har fått nye roller i andre kortfilmer på grunn av filmen vår.”

Når jeg tenker tilbake tror jeg egentlig arbeidet med de fantastiske ungdommene og kortfilmen «Glemmer aldri» inspirerte meg til å gå i gang med drømme prosjektet mitt «En Annen Verden»
— Rolv Lyssand Bjørø

“EN ANNEN VERDEN”

“En annen verden” er en eventyrfilm som Rolv spilte inn for egne penger august 2016. Da var også flere av de involverte fra Røst med i filmen slik som bla Margaret Jakobsen og Kevin Smilden som var produksjons assistent på «Glemmer Aldri»

-”En Annen Verden var enormt mye arbeid siden jeg Regisserte, produserte, klippet, og gjorde stor del av lyddesign og effekter selv. Men i det karakterene og filmen begynte å leve så var alt vert det.”

Margaret Jakobsen som spiller Nina i filmen

Margaret Jakobsen som spiller Nina i filmen

Om man vil oppnå noe så må man bare gjøre det!

-”Hvis jeg har lært noe så er det om man vil oppnå noe så må man bare gjøre det. Det gjelder uansett om det er musikk, dans, maleri eller all form for kunst. Hvis det virkelig kjenner at det er noe du vil fortelle eller må gjøre, så er du nødt til å bare hive deg uti og gjøre det. Ikke vær så redd for å gå på trynet. Jeg tror tanken på å gå på trynet er mye verre en å faktisk gjøre det. Når jeg ikke fikk støtte til å gjøre “En Annen Verden” gjorde det at jeg lærte å gjøre ting innen film jeg bare kunne drømme om tidligere.”

glemmer aldri 03.jpeg

TILBAKEBLIKK - Verdens beste søster

Første RØST-filmworkshop hadde premiere 18 mars 2015 på Bergen Kino. Det ble laget to filmer og en av de var“Verdens beste søster”. Manus var skrevet av Arina Magdalena Lindgren som tar opp temaet søskensjalusi. Det var en enkel produksjon med klarer regler og et lite team. Det var to dager kaotisk filming hjemme hos en av de unge skuespillerne.  Manus til "verdens beste søster" ble ferdig på location, regissøren laga mat og skuespillerne rigga og tok oppvasken. Vi hadde bare to assistenter i tillegg til kamera  og regi, men vi klarte å lage en liten film. Ikke minst takket være klipper Morten Øvreås. Torgeir Grov  18 år som her debuterte som lyddesigner , studerte på Høyskolen Kristiania og det gjorde at vi i andre sesong startet et samarbeide med HIK. 

-"Jeg holdt mye på med film  i ungdomstiden, det var hobbyen min"
Arina Magdalena Lindgren var 17 år når hun var manusforfatter på "Verdens beste søster" Hun var og med på Amandus talent i den perioden. "Røst var gøy og jeg lærte at alle sine bidrag er viktig for å gjøre filmen bra.

Nå studerer hun japansk og skal fortsette med økonomi.

-"Røst var en fin førstegangs opplevelse! " Henrik Rognaldsen skuespiller Verdens beste Søster har etterpå gått dramalinja på Romerike folkehøgskole, men har nå bestemt seg for å studere idrett.

Skjermbilde 2019-04-08 kl. 09.36.05.png
Skjermbilde 2019-04-08 kl. 09.29.16.png

Malene Pedersen Dale var "lillesøster" og allerede da ambisiøs skuespillerspire som hadde erfaring fra både Fyllingsdalen teater og film. Malene liker å improvisere på audition, men ville gjort det enda mer på opptak.
Planen hennes nå er å dra til Australia. Studere på universitet, innenfor drama/skuespill.
Drømmen hennes videre er å satse som skuespiller og ta full utdannelse i London. -

"Jeg jobber meg sakte mot målet men må først få større tro på meg selv.”

Aron Jasperr Lona Altinpinar skuespiller i filmen sier at RØST har lært han hvor mye arbeid som skal til for å lage en film og det har gitt han motivasjon til å jobbe hardere.

-“Nå går eg Musikallinja på Seljord FHS jeg har søkt MOTIO - forstudium i dans med musikkteater til høsten”

Skjermbilde 2019-04-08 kl. 09.34.57.png

TILBAKEBLIKK

logo+r%C3%B8st+2014-19.jpg

RØST hadde sin første premiere for fem år siden. Siden da har det blitt produsert ti kortfilmer med unge film og skuespill talenter fra Bergensområdet. De to siste skal ha premiere på Bergen Kino nå i vår men før den tid ønsker vi å ta et tilbakeblikk på tidligere produksjoner og mimre litt. De neste ukene kommer vi til å legge ut filmer, bilder og intervju med de som har vært med tidligere.

Klipp fra noen av filmen som har blitt laget

På sett "Knust"

“Knust” er en av filmene som blir produsert i årets RØST-workshop. Manuset er skrevet av Violeta Cogorno (19) med Gine Therese Grønner på Regi.

Hvorfor ville du fortelle denne historien?

Jeg synes det er svært viktig å få frem for både unge og voksne at barn trenger mer enn bare et trygt og godt hus og mat på bordet. De trenger foreldrene sine på mange ulike måter, ikke kun som forsørgere. Jeg ville fremstille hvordan det er å savne noe man tar for gitt når man har det. - Violeta Cogorno (19)

IMG_2289.jpg

Filmen hadde opptak i vinterferien med to opptaksdager. Produsenten for filmen er Magne Sølvberg (25) som går 2. året på film ved Høyskolen Kristiania.

Hvordan har det vært å være produsent på denne filmen?

Det har vært både slitsomt og gøy. Var litt stresset når det nærmet seg, men det har gått fint. Det har gått utrolig fort når vi først var igang. - Magne Sølvberg (25)

På sett: Kristoffer Joner, Sofian Emile' Mathisen Eidesund (10), Birk Salomonsen Nord (11)

På sett: Kristoffer Joner, Sofian Emile' Mathisen Eidesund (10), Birk Salomonsen Nord (11)

Hovedrollene i filmen ble spilt av Sofian Emile' Mathisen Eidesund (10) og Birk Salomonsen Nord (11). De synes begge det har vært gøy å være med på film innspilling og se hvordan alt henger sammen. Når de får spørsmål om de ønsker å bli skuespillere har de litt forskjellige svar.

- Jeg ønsker å bli skuespiller og håndballspiller, Sofian (10)

- Jeg gjør det på gøy men kunne kanskje tenkt meg å bli skuespiller ,Birk (11)

Et annet ungt talent i filmen er Emil Molvik Hansen (10) som spilte en gutt som sitter på cafe med moren sin. Han har lenge ønsket å gå på audition så når RØST lyste ut at de trengte gutter i hans alder var han kjapp å melde seg på. Selv om dette var Emils første filminnspilling, er han klar på at han gjerne kunne tenke seg å bli med flere ganger.

- Det var helt fantastisk å være med på noe sånt! Gleder meg til å se filmen!

Filmen er nå i gang med postproduksjon og kommer til å ha premiere på Bergen Kino nå i vår

UNGE KVINNELIGE FILMTALENT FORAN OG BAK KAMERA

RØST feirer kvinnedagen med disse bildene fra opptak av den ene av årets Røstfilmer.

 “Litt for liten” skrevet av 14 år gamle Edith Amalie Lindtner.  Laura, Fanny og Tèa alle 15 år spiller de sentrale rollene i filmen, og 22 år gamle Amina er produsent.

IMG_2895.JPG

«Jeg kjenner meg veldig igjen i historien og det håper jeg og tror at mange andre også vil gjøre det.» sier Edith som var en av to kvinnelige vinnere i Røst sin manuskonkurranse. Den andre vinneren var 17.år gamle Violeta Cogorno som skrev den andre filmen ”Knust”

Blant mange håpefulle jenter med skuespillerambisjoner på audition fikk tre 15 åringer Laura Johansson Schnell, Tèa Grønner Joner og Fanny Nupen rollene i ”Litt for liten”.

Fra venstre: Tèa Grønner Joner, Laura Johansson Schnell og Fanny Nupen

Fra venstre: Tèa Grønner Joner, Laura Johansson Schnell og Fanny Nupen

 Alle jentene sier de har en drøm om å bli skuespillere, selv om de innser at de ennå er svært unge og mye kan skje. ” Disse jentene har et helt spesielt talent, jeg er veldig imponert over innsatsen deres i filmen og gleder meg til å følge med på de videre”, sier regissør Vigdis Nielsen

“Det som var slitsomt var at vi måtte stå flere timer ute i kulden, og gjøre ting om og om igjen, men det var absolutt verdt det” sier Fanny og Tèa.

“Det er flere folk bak kamera enn jeg trodde, og mye mer arbeid og det tar veldig lang tid, Vi brukte to lange dager på opptak og så blir filmen bare ti minutter.” Laura Johansson Schnell er sliten etter opptak, men syns det var utrolig kjekt å få denne opplevelsen

Det er tydelig at det er uvant og litt utmattende for jentene å måtte gjøre scenene om og om igjen. Teamet berømmer de for innsatsen og sier at det virker som om de er profesjonelle skuespillere alt.

Filmens produsent er også en ung kvinne, Amina Reikvam 22 år. Amina har også  hatt ansvar for kostyme og sminke

«Det har vært mye arbeid, men jeg føler at jeg har lært masse av det. Spesielt krevende har det vært at innspillingen har foregått på flere locations og delvis utendørs, men vi kom i mål til tiden, smiler Amina. Nå gleder meg nå til å starte etterarbeidet og vise filmen på premieren i mai.

Manusforfatter Edith med klapperen på sett

Manusforfatter Edith med klapperen på sett

 Edith som selv er aktiv i Natur og ungdom har sammen med skuespillerne malt banneret vi bruker i filmen. Hun har og hatt  lange dager som assistent på sett.

”Jeg ble sliten pga det konstante kjøre og tempoet og profesjonaliteten hele teamet hadde. Men og fordi det var mye følelser . Nå ser jeg TV serier på en helt annen måte sier manusforfatter Edith avslutningsvis.

Produsent for "Litt for liten"(arbeidstittel)

amina.jpg

En av årets produsenter er Amina Reikvam 22 år fra Bergen. Hun går nå 2. året på filmlinjen ved høyskolen Kristiania. Siden hun var liten har hun vært fascinert over hvordan man jobber på sett og hvordan filmer blir til.

«Jeg har lyst å jobbe som produsent fordi jeg syns det er spennende å følge en film fra start til slutt, jeg liker å ha kontroll men samtidig er jeg veldig glad i det kreative med filmskaping og som produsent får jeg være en del av alle ledd i produksjonen.»
— Amina (22)

Mye ansvar

Amina er produsent for filmen «Litt for liten» som er skrevet av Edith Amalie Lindtner(14år). Det har vært mye ansvar og jobb, men hun har også lært mye.

«Det har vært en del ansvar å være produsent på denne filmen, men jeg føler at jeg har lært masse av det. Noe av det som har vært litt utfordrende er at tidligere har RØST vært en filmworkshop der all innspilling finner sted på samme location. Slik er det ikke i år, dermed har det gjort at planlegging og logistikken bak har vært ganske krevende.»

 Flere roller i produksjonen

«Jeg er også produksjonsdesign på denne filmen, så å finne location har vært en stor del av forarbeidet her også. Det har tatt mye tid, men jeg er veldig fornøyd med stedene vi endte opp med.» 

Filmen skal ha innspilling i Bergen i vinterferien og premiere på Bergen Kino nå i vår.

Planen fremover

Etter at hun er ferdig med to år på Kristiania har hun planer om å fullføre bachelorgraden sin i Australia.  

Møt RØST 2019´s andre manusforfatter!

185B8476-1259-4208-B7A6-E1620258B32B.jpg

Edith Amalie Lindtner er den andre manusforfatteren som vant årets manuskonkurranse med sin ide. Edith er 14 år gammel og går på Rothaugen skole. Hun driver med musikk, men har også drevet med litt teater, som er hennes store lidenskap.

Hvorfor ville du være med på RØST?
Jeg fikk høre Røst fra en venninne og det virket kjempegøy. Jeg tenkte at jeg måtte bare ta sjansen å sende inn en ide. Jeg visste ikke helt hva prosjektet var og hvor proft det er før jeg så fjordårets filmer.

Hva handler filmen din om?

Filmen min handler om en jente som sliter med selvbildet. Hun føler seg stygg og derfor trekker hun seg tilbake for å ikke ta for stor plass. Hun er med sine nærmeste venner for å prøve klær. Hun føler seg stygg og lar dette gå utover sin vakre venninne Mari. Det er hun og de nærmeste venne hennes, som prøver klær. Hun føler seg stygg, og lar dette gå utover sin vakre venninne Mari. Filmen handler om usikkerheten, som videre blir sjalusi som man ikke tør å dele med de aller nærmeste. Det er kanskje de aller nærmeste som er vanskeligst å dele det vonde med.

Usikkerhet og sjalusi er spennende tema og jeg tror at omtrent alle kan føle på den destruktive sjalusien. Det som skjer i blikket når det å ødelegge for din bestevenninne, og du nyter det.

Hva er planene dine videre innen film?

Jeg har ingen konkrete planer enda innen film. Jeg har en drøm om å bli teaterskuespiller, og jobbe foran kamera. Men jeg holder også på med et teatermanus nå, men det tar jo tid. Dette prosjektet blir jo min inngang, og jeg håper jeg får være med på mer seinere.

Møt en av årets manusforfattere!

received_317262082330151.jpg

Violeta Cogorno er en av manusforfatterene som vant årets manuskonkurranse med sin ide. Hun er 18 år gammel og går på Nordahl Grieg videregående skole.

Hvorfor ville du være med på RØST?

Jeg har alltid hatt en lidenskap for film og hvordan film lages. Hele prosessen virker så spennende, og selv om jeg i hovedsak har hatt en drøm om å være foran kamera, synes jeg det å skrive og å kunne gi et budskap gjennom film er stort. Det er et veldig spennende prosjekt og en super mulighet for oss unge, slik at vi får en smakebit på hvordan det er jobbe i denne bransjen.

Hva handler filmen din om?

Temaet sjalusi var veldig spennende for meg å skulle lage manus av ettersom det er så bredt hva det kan handle om. Da kom jeg opp med ideen om en gutt som mangler autoritet, og omsorg. Foreldrene jobber mye, og er derfor sjeldent tilstede. Gutten blir derfor sjalu på alle dem han ser har foreldre som gir barna sine faste rammer.

Jeg tror det blir en fin film fordi det vil bli mulig å formidle budskapet til både barn og voksne. Jeg håper jo at noen voksne tenker ekstra godt over om de egentlig er nok tilstede, og om det å være «chill» og ikke bry seg om hva barna holder på med egentlig er mer negativt enn positivt for barn. Jeg håper vi får til å gjøre filmen sår og litt vond å se på, men samtidig fin.

Hva er planene dine videre innen film?

Jeg vet ikke helt hva planene mine videre når det gjelder film. Jeg går siste året på medielinjen nå hvor vi lager reklamefilmer og slikt, så det er veldig spennende, denne opplevelsen vil nok gi meg mersmak men jeg har ingen konkret plan om veien videre.