Røst er i gang igjen

Årets RØST produksjoner har blitt satt på pause på grunn av korona. Det er derfor veldig kjekt at vi endelig kan gå i produksjon med en av filmene neste uke og vi følger selvfølgelig smittevernregler. Det vil komme mer oppdateringer senere, men først tar vi en prat med den unge manusforfatteren bak filmen.

Tidligere i vår arrangerte RØST en manuskonkurranse hvor unge manusforfattere kunne sende inn sine idéer. Hvert år velges det ut to manus som skal produseres. Først ut i produksjon er Andreas Tystad sitt manus med arbeidstittel Mordir Actum.

Andreas Tystad er svært aktiv innenfor film og media, og jobber blant annet i BIFF, som kinomedarbeider, frilanser innenfor film og foto, samt styremedlem i Bergen Filmklubb. Han har vært med på tidligere RØST-produksjoner, men i år ønsket han å sende inn et manus.

-       Jeg liker å skape historier. Alle mennesker har grunner for alt man gjør, og film er et godt medium for å utforske mennesker via karakterer, forteller Tystad.

Manuset handler om en gjeng, på tidlig 90-tallet, som prøver å etablere seg som band i black metal-bølgen. De skal ta bilde til sitt første albumcover, men det viser seg at familie og egen identitet står i veien for å få det til. Da Tystad utviklet manuset var to av kriteriene å ta utgangspunkt i temaet flukt og location kirke.

-       Kanskje er det kontroversielt å si, men det første jeg tenkte på når jeg hørte location var en kirke, var kirkebrenning. Derfra vandret tankene mine rundt disse metalltypene i denne perioden. Selv om de skapte et stort stigma rundt seg pga. den forferdelige brenningen av Fantoft Stavkirke, kunne jeg umulig tenke meg at alle var slik. De virket som godhjertede mennesker de også, til tross for at de ser skummel ut. Så jeg bygde rundt det, at det er en flukt fra sin ekte identitet til karakteren man blir i musikken, forklarer Tystad.

Etter produksjonen av filmen skal Tystad jobbe som festivalkonsulent i BIFF, videre skal han fortsette å jobbe freelance innenfor film og fotografi, samt få fullført en roman han har begynt på.

Skrevet av Penelope Alida Aa. Larsen